Χανιά | Αυξάνονται οι αλλεργίες σε νεαρές ηλικίες – Ποιες οι συχνότερες μορφές και πως να “γλιτώσετε” – Τι λέει ο αλλεργιολόγος Γιώργος Μαυρολέων

Αυξάνονται με τον χρόνο οι αλλεργίες σε νεαρές ηλικίες, με τις συχνότερες μορφές να είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Κλειδί στην σωστή αντιμετώπιση των αλλεργιών, προκειμένου οι ασθενείς να ζουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και στερήσεις, είναι η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο αλλά και η συνεπής λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.

Αυτό επισήμανε ο γνωστός Χανιώτης αλλεργιολόγος Γιώργος Μαυρολέων, μιλώντας για τις αλλεργίες της εποχής αλλά και όλου του χρόνου, στο Zarpa Radio 89,6 και

την Άννα Παπακωνσταντίνου:

«Αυτό που παρατηρείται είναι ότι νεαρότερες ηλικίες αναπτύσσουν έντονα συμπτώματα όπως το αλλεργικό άσθμα, το οποίο συνοδεύει σε μεγάλο ποσοστό την αλλεργική ρινίτιδα και να γίνεται σε πιο μικρές ηλικίες από ότι παλαιότερα. Ακόμη και στην προσχολική ηλικία, τα ποσοστά των νεφελοποιητών στα Χανιά | Αυξάνονταιτο 2000 που ήρθα ήταν μεγαλύτερα από όλη την Ελλάδα, δηλαδή ούτε τα συμβατικά σπρέι που μπορεί να έχει κανείς στην τσάντα του δεν βοηθούσαν τέτοια παιδιά. Τώρα είτε γιατί τα φάρμακα έγιναν καλύτερα είτε γιατί η ενημέρωση έγινε καλύτερη. Όταν αισθάνεσαι καλύτερα με ένα φάρμακο θα το παίρνεις όπως πρέπει. Το κακό είναι ότι ορισμένοι ασθενείς δεν συμμορφώνονται στις θεραπείες, γιατί πρέπει να τους πείσεις ότι ακόμη δεν είναι καλά και θα πρέπει να παίρνουν είτε σπρέι από τη μύτη είτε χάπι από το στόμα.

Πολλές φορές οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες ταλαιπωρούνται μια συγκεκριμένη εποχή ή και όλο τον χρόνο και παίρνουν ή δεν παίρνουν θεραπεία από διάφορες ειδικότητες, χωρίς πραγματικά να έχουν διάγνωση για το τι ακριβώς τους πειράζει και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό. Οι αλλεργίες είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούνται όλες σχεδόν οι ειδικότητες γιατρών, αλλεργιολόγοι, παθολόγοι, ΩΡΛ, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, παιδίατροι. Η πρώτη εκτίμηση είναι επιδερμική επειδή πάρα πολύ παράγοντες μπορεί να φταίνε και τα φάρμακα δυστυχώς είναι γενικά. Διάφορα αντιισταμινικά πολύ εύκολα ο φαρμακοποιός τα δίνει σε κάποιον που είτε φτερνίζεται είτε βήχει είτε έχει φαγούρα, χωρίς καν να του ζητήσει να συμβουλευτεί γιατρό. Ο αλλεργιολόγος μπαίνει στην μέση όταν πρέπει να αποφασίσουμε ποια θα είναι η θεραπεία έτσι ώστε κάποιοι, όχι όλοι, να το αποφύγουν από την ζωή τους».

Οι ασθενείς με αλλεργία θα πρέπει να λαμβάνουν την αγωγή τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν την έξαρση:

«Αυτοί που έχουν συμπτώματα τώρα, του χρόνου πρέπει να το σημειώσουν και να ξεκινήσουν δυο βδομάδες πριν.

Οι πιο συχνές μορφές αλλεργίας

Η πιο συχνή μορφή αλλεργίας είναι η αλλεργική ρινίτιδα.

«Αιτίες είναι η οικιακή σκόνη, αλλά αυτή την εποχή είναι οι γύρεις της ελιάς και του ζιζανίου παριετάρια, το περίφημο κολιτσάνι όπως λένε στα Χανιά, περδικάκι το λέει η υπόλοιπη Ελλάδα», εξήγησε ο γιατρός.

Τα κύρια συμπτώματα

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργίας είναι η φαγούρα και το φτέρνισμα, αυτό συνοδεύει ένα μπούκωμα.

«Η φαγούρα και το φτέρνισμα κάνουν την διαφορά για να καταλάβει κάποιος την αλλεργία γιατί μπούκωμα μπορεί να έχει κανείς από κρεατάκια, κρύωμα, κάποια λοίμωξη. Όποτε υπάρχει φαγούρα στον ουρανίσκο, στη μύτη, στα μάτια, συνήθως είναι αλλεργία. Βέβαια χωρίς αλλεργικά τεστ, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος τι φταίει», τόνισε ο κ. Μαυρολέων.

Αιτίες εκδήλωσης της αλλεργίας

Ο κ. Μαυρολέων αναφέρθηκε στα αίτια εκδήλωσης των αλλεργιών:

«Είτε δυνατές μυρωδιές, είτε ο καπνός του τσιγάρου, είτε έντονο φορτίο σκόνης, φέρνει έξαρση στα συμπτώματα, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι λένε ότι έχει αλλεργία στον καπνό, την υγρασία, αυτά τα βλέπει, αυτά που δεν βλέπει είναι τα αόρατα αλλεργιογόνα, που είναι οι γύρεις από ζιζάνια, δέντρα, τα ακάρεα οικιακής σκόνης, οι μύκητες, οι υγρασίες. Αυτά τα βλέπουμε εμείς όταν κάνουμε τα τεστ. Όποιος είναι ευαίσθητος θα αντιδρά για μέρες».

Όπως είπε ο γιατρός, όταν δεν επισκέπτεται ο ασθενής τους γιατρούς και λαμβάνει φαρμακευτικά σκευάσματα μόνο από το φαρμακείο «κρύβει» ουσιαστικά τα συμπτώματα και δεν λύνει επαρκώς το πρόβλημα:

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα αποσυμφορητικά σπρέι, ενώ πρέπει να τα παίρνει κανείς για πέντε μέρες, τα παίρνει για 5 μήνες, με αποτέλεσμα να προκύπτει εθισμός και φαρμακευτική ρινίτιδα. Τα σπρέι είναι για να κοιμηθείς ένα βράδυ, δεν είναι να τα παίρνεις για εβδομάδες ή μήνες, είναι μεγάλο λάθος αυτό. Οι ΩΡΛ είναι συνήθως αυτοί που το αναγνωρίζουν πρώτοι. Ο πνευμονολόγος μπορεί να διαγνώσει το άσθμα και να δώσει θεραπεία».

Οι θεραπείες της αλλεργίας

Αισιόδοξο για τους ασθενείς που υποφέρουν χρόνια από διάφορες μορφές αλλεργίας, είναι το γεγονός ότι υπάρχει θεραπεία που στοχεύει στην βελτίωση της ποιόητητας ζωής του ασθενούς:

«Η αλλεργία είναι ένα πρόβλημα που θεραπεύεται πλήρως. Υπάρχει θεραπεία, η οποία κρατάει κάποιους μήνες, λέγεται απευαισθητοποίηση, μπορεί να κάνει εμβόλια και χάνεται η ευαισθησία. Όχι ότι τα φάρμακα δεν δουλεύουν, αλλά, φάρμακο χωρίς παρενέργειες δεν υπάρχει.

Οι αλλεργίες δεν είναι ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, απλώς είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που κάνει πολλές φορές την ζωή του ανθρώπου ανυπόφορη. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ένα παιδί για παράδειγμα που έχει φαγούρα, ξύνεται συνέχεια, θα είναι θυμωμένο, εκνευρισμένο, δεν θα μπορεί να αθληθεί γιατί ιδρώνει και αυτό θα τον περιορίσει. Υπάρχουν ολυμπιονίκες με αλλεργικό άσθμα, οι οποίοι παίρνουν την αγωγή τους και προχωρούν κανονικά όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στην ζωή τους. Τώρα επειδή είναι άνοιξη, να μείνουν οι άνθρωποι μέσα επειδή θα έρθει η αφρικανική σκόνη είναι άδικο, παίρνεις τα φάρμακά σου και ζεις».

Αλλεργίες στα παιδιά

Οι αλλεργίες στα παιδιά φεύγουν κατά κανόνα και πριν την εφηβεία αλλά και κατά την διάρκεια αυτής, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα βελτιώνονται.

Θάνατοι

Οι περισσότεροι θάνατοι από αλλεργίες γίνονται από το αράπικο φυστίκι ανά τον κόσμο:

«Είναι ένα πολύ συχνό αλλεργιογόνο, υπάρχει σε διάφορες τροφές, το οποίο το βρίσκει κανείς στα δημητριακά και σε συσκευασμένα γλυκά, με την αναγραφή στην συσκευασία “ίσως να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών”. Αυτό είναι η ακραία μορφή αλλεργίας, αναφυλαξία και μπορεί και να πεθάνει κάποιος. Και στην Ελλάδα πρόσφατα είχαμε τέτοια περιστατικά», είπε ο κ. Μαυρολέων.

Σωτήρια η αδρεναλίνη

Οι αλλεργικοί συνιστάται να έχουν μαζί τους αδρεναλίνη, προκειμένου σε περίπτωση ανάγκης, να γλιτώσουν τον κίνδυνο για την ζωή τους:

«Η χειρότερη αλλεργία είναι η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας. Είναι ένα πολύ ισχυρό αλλεργιογόνο».

Ο γιατρός επισήμανε την ανάγκη όσοι ασθενείς έχουν βιώσει αλλεργικά περιστατικά από έντομα, να φροντίζουν για το πρόβλημά τους ακόμη και έναν μήνα μετά το επεισόδιο, με επίσκεψή τους στον αλλεργιολόγο, προκειμένου να ταυτοποιήσει το έντομο και να τους δώσει οδηγίες ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις να γίνει απευαισθητοποίηση:

«Δηλαδή χορηγούνται μικρές δόσεις από το δηλητήριο και οι ασθενείς μπορούν να ανεχθούν ένα ή και παραπάνω τσιμπήματα, χωρίς πρόβλημα».

Αλλεργία στον ήλιο

Για όσους πάσχουν από αλλεργία στον ήλιο, αρκεί να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας για να μπορούν να ζουν φυσιολογικά:

«Ακόμη και είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο μπορεί κανείς να παρουσιάσει πομφούς στο δέρμα, ερυθρότητα, φαγούρα, που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιεί αντηλιακό μεγάλου βαθμού, ανοιχτόχρωμα ρούχα και καλυμμένοι παντού, αλλά όχι να μείνουμε σπίτι. Αυτό δεν το θεωρούμε λύση, δίνουμε και αντιισταμινικά αν χρειαστεί», τόνισε ο γιατρός.

Λύση στην αντιμετώπιση των χρόνιων αλλεργιών 

Νέα θεραπεία για τις χρόνιες αλλεργίες, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την συμπτωματική αγωγή, όπως αντιισταμινικά και σπρέι, είναι η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων:

«Όταν κάποιος παίρνει φάρμακα και συνεχίζει να μην είναι καλά, τότε κάνει τα ανάλογα τεστ για να διαγνωστεί η αλλεργία του και μπορεί μέσω του ΕΟΠΥΥ να λάβει ακριβά φάρμακα δωρεάν, έτσι ώστε να ρυθμιστεί και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, χωρίς επισκέψεις στα νοσοκομεία. Και ο αλλεργικός μπορεί να ζήσει μια ζωή φυσιολογική, όπως όλοι οι άλλοι χωρίς να κλειστεί στο σπίτι και να γεμίσει το συρτάρι του φάρμακα».

zarpanews.gr

The post Χανιά | Αυξάνονται οι αλλεργίες σε νεαρές ηλικίες – Ποιες οι συχνότερες μορφές και πως να “γλιτώσετε” – Τι λέει ο αλλεργιολόγος Γιώργος Μαυρολέων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα