Οι πέντε κυρίαρχες σχολές σκέψης στον τομέα της ναυτιλίας

Οι Wolfgang Lehmacher, Richard Watson, Mikael Lind, Jillian Carson-Jackson και Sukhjit Singh δημοσίευσαν μία νέα μελέτη για τον τομέα της ναυτιλίας.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου της ναυτιλίας έχουν συχνά διαφορετικό background και διαφορετικά συμφέροντα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίνουσες και αντικρουόμενες απόψεις. Ο ανταγωνιστικός ναυτιλιακός κλάδος χαρακτηρίζεται από δυναμικές

εξουσίας και ανταγωνιστικές προτεραιότητες, ενώ η επικοινωνία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση λόγω παρερμηνειών της ορολογίας και πολιτισμικών διαφορών.

Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητες πιο ολοκληρωμένες μεθοδολογίες για την καταγραφή των απόψεων, με στόχο την ενημερωμένη λήψη αποφάσεων. Το να ενεργούμε αποκλειστικά με βάση τη «μέση» προοπτική απογοητεύει πιθανότατα ορισμένους κρίσιμους ενδιαφερόμενους. Αντ' αυτού, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να φέρουν στην επιφάνεια τις διάφορες σχολές σκέψης και να αναλάβουν συναινετική δράση με βάση τις διαφορετικές προτεραιότητες.

Το Claros, μία νέα μεθοδολογία, ξεκινά με έναν αρχικό κατάλογο θεμάτων που δημιουργήθηκε από το ChatGTP. Μια ομάδα ειδικών του χώρου της ναυτιλίας κλήθηκε να διαγράψει ή να προσθέσει σε αυτόν τον κατάλογο. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να ταξινομήσουν με Q-Sort τον αναθεωρημένο κατάλογο θεμάτων σε πέντε σωρούς, με βάση το επίπεδο συμφωνίας τους. Αυτό τους ανάγκασε να προσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους, κάτι που δεν κάνουν τα συστήματα αξιολόγησης. Η μεθοδολογία Q είναι μια ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία και στις κοινωνικές επιστήμες για τη μελέτη της υποκειμενικότητας των ανθρώπων - δηλαδή της άποψής τους. Η ανάλυση εντόπισε πέντε σχολές σκέψης πάνω στα ναυτιλιακά ζητήματα.

Άνθρωποι, τεχνολογία και βιοποικιλότητα

Αυτή η ιεράρχηση απαιτεί την εξισορρόπηση της τεχνολογίας, της φύσης, του κλίματος και των ανθρώπων. Οι ειδικοί δίνουν ίση σημασία στην ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ναυτιλίας στο θαλάσσιο φυσικό οικοσύστημα. Περιλαμβάνουν επίσης την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, επιτρέποντας την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες.

Αποανθρακοποίηση

Η έμφαση δίνεται στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και στη συγκεκριμένη ανάγκη στροφής προς καύσιμα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Οι ειδικοί εντοπίζουν επίσης τη σημασία της απαλλαγής των λιμένων από τον άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει τον συντονισμό των στρατηγικών των μεγάλων λιμένων για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα.

Προστασία και διατήρηση

Αυτή η ομάδα ανησυχεί επίσης για το περιβάλλον, αλλά το συνδυάζει με τις επιπτώσεις των κινδύνων στον κυβερνοχώρο και την ανθρώπινη πλευρά των επιχειρήσεων - την ευημερία του πληρώματος. Οι ειδικοί δίνουν προτεραιότητα στους περιβαλλοντικούς στόχους και κανονισμούς και στην επιβολή τους, ενώ τονίζουν την ανάγκη διασφάλισης επαρκούς ναυπηγικής ικανότητας για μετασκευές και νέες κατασκευές, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι απαλλαγής από τον άνθρακα. Με αυτό συνδέεται μια ολιστική θεώρηση της προτεραιότητας για την προστασία των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων από απειλές στον κυβερνοχώρο, καθώς και της ευημερίας και της ψυχικής υγείας των ναυτικών.

Υποδομές και δυνατότητες

Η γήρανση των υποδομών και η ανάγκη για την αναγκαία αναβάθμιση και συντήρηση των λιμένων, των καναλιών και άλλων θαλάσσιων εγκαταστάσεων, καθώς και η ανησυχία για την αναντιστοιχία της προσφοράς με τη ζήτηση, ιδίως όσον αφορά τη χωρητικότητα της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων, είναι οι βασικές ανησυχίες αυτής της σχολής σκέψης. Η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών απαιτεί επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, επενδύσεις στην αναβάθμιση και συντήρηση των υποδομών και εναλλακτικές διαδρομές, π.χ. σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις στη Μέση Ανατολή και τον Παναμά.

Ασφάλεια και προστασία

Η τελευταία ομάδα δίνει προτεραιότητα στους αυξανόμενους κινδύνους που προκαλούνται από ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα και ο εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίοι προκαλούν περιορισμούς στο εσωτερικό των παγκόσμιων δικτύων της αλυσίδας εφοδιασμού και έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας απειλείται από την αύξηση των περιστατικών πειρατείας, ιδίως στον Κόλπο της Γουινέας και στα Στενά της Μάλακα, ενώ η ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο από τον σκοτεινό στόλο των γερασμένων, ανεπαρκώς ασφαλισμένων δεξαμενόπλοιων με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κοινό θέμα όλων των πέντε σχολών σκέψης είναι η ανησυχία για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και τα θαλάσσια περιουσιακά στοιχεία που προκαλούνται από τον σημερινό κόσμο των αυξημένων ασυνεννοησιών και εντάσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κινδύνων και της ευπάθειας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει προθυμία για δράση και αντιμετώπιση των προκλήσεων.

#ΝΑΥΤΙΛΙΑ #απόψεις #ΣΧΟΛΕΣ_ΣΚΕΨΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
oi-pente-kyriarches-scholes-skepsis-ston-tomea-tis-naftilias.htm
Τυχαία Θέματα