Top 50 FMV games (part 2)

Το αφιέρωμα του GameOver στα 50 καλύτερα και πλέον σημαντικά παιχνίδια της κατηγορίας “FMV” (full motion video) ολοκληρώνεται μέσα από το παρόν άρθρο. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος είδαμε τα πρώτα 25 από το σύνολο των 50 τίτλων, ενώ παρακάτω θα βρείτε τη δεύτερη εικοσιπεντάδα που διαλέξαμε και ετοιμάσαμε για εσάς. Να θυμήσουμε ότι η λίστα παρουσιάζει τα παιχνίδια με αλφαβητική σειρά και όχι με σειρά προτίμησης.

26 – Quantum Gate
Developer: Hyperbole Studios
Release:

1993

Ίσως το ξέρετε, ίσως και όχι, αλλά το Quantum Gate ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικώς PC games για το 1993, με επιτυχία που οδήγησε μάλιστα και σε ένα συνοδευτικό βιβλίο αλλά και ένα sequel ονόματι “Vortex: Quantum Gate 2”. Και γιατί όχι άλλωστε; Εκεί που οι περισσότεροι αναλώνονταν κυρίως σε murder mysteries, splatter horrors και campy b-movies, το Quantum Gate ήταν ένα από τα λίγα παιχνίδια που τόλμησαν να κάνουν κάτι πιο διαφορετικό και να δώσουν μια sci-fi περιπέτεια στο μακρινό (τότε) 2057.

Μια περιπέτεια σε έναν άλλο πλανήτη, μια μυστική αποστολή από τον ΟΗΕ, μια Γη που πλησιάζει στην καταστροφή και ένας περίεργος εξωγήινος πολιτισμός, όλα πλαισιώνουν μια ιστορία (με εξαιρετική τελική ανατροπή) που άνετα θα γινόταν ταινία σήμερα.

27 – Ripley’s Believe It or Not!: The Riddle of Master Lu
Developer: Sanctuary Woods
Release: 1995

Από ένα μικρό πάνελ σε εφημερίδες του 1919 που σχολίαζε περίεργα και αναπάντεχα συμβάντα και πράγματα ανά τον κόσμο, το Ripley’s Believe It or Not! του Robert Ripley εξελίχθηκε σε ένα γιγάντιο franchise με τηλεοπτικές & ραδιοφωνικές σειρές, κόμιξ, βιβλία, μουσεία αλλά και ένα ιδιαίτερα καλό video game.

To The Riddle of Master Lu δίνει στον παίκτη τον έλεγχο του ίδιου του Robert Rippley, σε έναν ρόλο ανάμεσα σε Indiana Jones και Hercule Poirot, καθώς ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη στην προσπάθειά του να βρει έναν χαμένο θησαυρό. Κλασικό, αγαπητό κυνήγι θησαυρού σε μορφή point & click adventure και με FMV χαρακτήρες, o συγκεκριμένος τίτλος είναι από τα πιο κλασσικά guilty pleasures των adventure gamers.

28 – Ripper
Developer: Take-Two Interactive
Release: 1996

Δύο χρόνια πριν το Black Dahlia, η Take-Two πήδηξε και αυτή μέσα στο trend των FMVs, με μια από τις πιο γερές παραγωγές της εποχής. Φέρνοντας τον θρύλο του Jack the Ripper σε μία μεταμοντέρνα Νέα Υόρκη του 2040, ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας ρεπόρτερ, ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο. Ο τίτλος είχε χαρακτηριστικά υψηλά production values για την εποχή, δυνατή ατμόσφαιρα και πλούσια ιστορία, με τον ρόλο του δολοφόνου να αλλάζει σε κάθε playthrough ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλάζοντας ταυτόχρονα κάποια από τα στοιχεία και τα σκηνικά.

Και μέσα σε όλα, είχε και ένα πολύ δυνατό cast χαρακτήρων, με ηθοποιούς όπως τους Christopher Walken, Karen Allen και Burgess Meredith, που βοήθησαν πολύ στην προώθηση του τίτλου, ασχέτως αν ο Walken «ψιλοτηλεγράφησε» τον ρόλο του!

29 – Sherlock Holmes: Consulting Detective Vol. I
Developer: ICOM Simulations
Release: 1991

Από το genre που χτίστηκε κυρίως γύρω από detective και whodunnit μυστήρια δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η FMV προσπάθεια του Sherlock Holmes. Βασισμένο στο εξαίσιο, ομώνυμο επιτραπέζιο του 1981 (που έκτοτε έχει βγάλει πολλά expansions), το παιχνίδι είναι σπασμένο σε τρεις διαφορετικές περιπέτειες, στις οποίες ο Holmes και ο Dr. Watson θα επισκεφθούν διάφορες περιοχές του Λονδίνου, θα συλλέξουν στοιχεία από εφημερίδες και θα αποκαλύψουν τον ένοχο ενώπιον ενός δικαστή.

Το πρώτο παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο και αυτό οδήγησε την ICOM Simulations να κυκλοφορήσει δύο ακόμα volumes τα επόμενα χρόνια, με την ποιότητα όμως να πέφτει από το ένα στο άλλο.

30 – Skullmonkeys
Developer: The Neverhood Inc
Release: 1998

Αχ, η Neverhood Inc ήταν τόσο άτυχη στα λίγα χρόνια ύπαρξής της. Όπως το The Neverhood βγήκε την λάθος περίοδο για να αναγνωριστεί εμπορικά η μαγεία του (περισσότερα για αυτό παρακάτω), έτσι και το sequel του, το Skullmonkeys, βγήκε τη χειρότερη δυνατή εποχή για παραδοσιακά 2D platformers. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι η σειρά άλλαξε μονοπάτια για να γίνει πιο εμπορικά προσβάσιμη, αλλά ενώ το παιχνίδι ήταν ένα τίμιο και κλασικό platform game στη λογική των SNES/ Mega Drive τίτλων και με ακόμα πιο εντυπωσιακό FMV Claymation απ’ ό,τι το Neverhood, το παιχνίδι θάφτηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον ειδικό τύπο.

Ήταν βλέπετε η εποχή που όλα έπρεπε να είναι 3D και οτιδήποτε θύμιζε την 16bit εποχή σε gameplay, αυτομάτως ήταν μια αρχαϊκή μετριότητα. Όσοι όμως μπορούσαν να ξεπεράσουν την υπεροπτική αυτή ματιά της εποχής, βρέθηκαν μπροστά σε μια πολύ ωραία και διασκεδαστική εμπειρία, που με τα χρόνια έχει πλέον αποκτήσει και αυτή cult status.

31 – Space Ace
Developer: Advanced Microcomputer Systems
Release: 1983

Κυκλοφορόντας μόλις 4 μήνες μετά το Dragon’s Lair, η Advanced Microcomputer Systems είχε καταφέρει να προσφέρει στην αγορά δύο εξαιρετικά interactive QTE FMVs, τα οποία κάλυπταν και τα δύο κεντρικά φάσματα της nerd κουλτούρας -high fantasy & sci-fi. Έχοντας τον έλεγχο του ομώνυμου Ace, ο παίκτης καλείται να προσπεράσει μια μυριάδα εμποδίων, παγίδων και εχθρών και να σώσει τη Γη από τα διαβολικά χέρια του Commander Borf.

Με χιούμορ και animation υψηλότατων προδιαγραφών, το Space Ace ήταν και αυτό εμπορική επιτυχία για τους δημιουργούς του, αλλά δεν πλησίασε καν τα νούμερα του Dragon’s Lair, με αποτέλεσμα να μην δούμε άλλες συνέχειές του.

32 – Spycraft
Developer: Activision
Release: 1996

Aν τα Police Quest είχαν στη βασική τους δημιουργία επαγγελματίες αστυνομικούς, το Spycraft έκανε το ένα βήμα παρακάτω και είχε στην ομάδα δημιουργών ένα πρώην διευθυντή της CIA αλλά και έναν πρώην Αρχιστράτηγο της KGB (που μάλιστα έπαιξαν και μέσα στο παιχνίδι!) σε μια προσπάθεια μίας όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικής κατασκοπικής ιστορίας.

Είναι ένα από αυτά τα αναπάντεχα συμβάντα στην ιστορία της gaming βιομηχανίας αλλά και ένα πολύ αξιόλογο παιχνίδι που θεωρείται μάλιστα ως ένα από τα καλύτερα adventures εκείνης της χρονιάς.

33 – Star Trek: Borg
Developer: Simon & Schuster
Release: 1996

Αμφιλεγόμενη η είσοδος αυτού του τίτλου στη λίστα καθώς, αντικειμενικά, αν δεν είσαι hardcore Trekkie, δύσκολα θα καταφέρει να σου δώσει κάτι παραπάνω από άλλα FMV interactive movies της μεσαίας κατηγορίας. Αν όμως αγαπάς το σύμπαν του Star Trek και την ερμηνεία του John de Lancie στο ρόλο του Q, τότε εδώ θα βρεθείς αντιμέτωπος με ένα Q-fest για όλες τις αισθήσεις.

Η χρήση του συγκεκριμένου χαρακτήρα σε ένα FMV ταιριάζει γάντι, καθώς η σαρκαστική και χιουμοριστική περσόνα του δένει απόλυτα με τη low budget αισθητική ενός τέτοιου τίτλου αλλά και τη σοβαρότητα που συνοδεύει ορισμένα από τα καλά επεισόδια της σειράς. Το sequel από την άλλη, το Star Trek: Klingon, με τον Robert O’Reilly στον ρόλο του Gowron, είναι αρκετά κατώτερο και μπορεί να προσπεραστεί με άνεση.

34 – Strahl / Triad Stone
Developer: Data East
Release: 1993

Ναι, σωστά διαβάσατε: Data East στο τιμόνι αλλά και διπλή ονομασία στον τίτλο!Βλέπετε, η πολυαγαπημένη μας Data East φαίνεται πως στα 80s θέλησε και αυτή να δοκιμάσει να μπει στον χώρο των interactive QTE movies (σαν το Dragon’s Lair) και ανάμεσα στα διάφορα arcade διαμάντια της ετοίμασε και ένα τέτοιο παιχνίδι, ονόματι “Strahl”. Για άγνωστους λόγους, όμως, το παιχνίδι δεν κυκλοφόρησε και έμεινε στο ράφι για περίπου μια δεκαετία.

Με τον ερχομό όμως των CD drives και τη νέα μόδα των FMVs στα 90s, κάποιος φαίνεται να το βρήκε κάπου παρατημένο, το συγύρισε και το κυκλοφόρησε επιτέλους στο κοινό το 1993, αλλά με το όνομα Triad Stone. Πιο απλό και budget παραγωγή απ’ ό,τι τα Dragon’s Lair μεν, o συγκεκριμένος τίτλος είναι δε ένας πολύ ωραίος φόρος τιμής στο ιαπωνικό animation των 80s και στις superhero fantasy ιστορίες της σχολής αυτής.

35 – Temujin
Developer: SouthPeak Interactive
Release: 1997

Μετά το μέσο των 90s η βιομηχανία έδειχνε να ξεπερνάει την αγάπη της προς τα FMV, και με εξαίρεση κάποια παιχνίδια που είχαν καθυστερήσει, το είδος έδειχνε να πηγαίνει ολοταχώς προς μια αγρανάπαυση. Ο τρόπος με τον οποίο όμως αντιμετώπισε το genre η SouthPeak Interactive ήταν μάνα εξ ουρανού για τους gamers, καθώς πίστεψαν βαθιά στις δυνατότητες της FMV τεχνολογίας και ότι ήταν θέμα κακής εφαρμογής που το είδος είδε τόσα φτωχά παραδείγματα.

Σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει το genre, δημιούργησε μια νέα και δυνατή μηχανή γραφικών και κυκλοφόρησε το Temujin. Εξαιρετικός τεχνικός τομέας, πλούσιοι γρίφοι και μια ιστορία για ένα κυνήγι θησαυρού που πραγματεύεται τον Genghis Khan και την Μογγολική αυτοκρατορία, όλα συνετέλεσαν στη σύνθεση ενός εκ των τελευταίων διαμαντιών εκείνης της adventure εποχής, παρά το στριφνό navigation του!

36 – Tender Loving Care
Developer: Aftermath Media
Release: 1998

Μια ιστορία εντελώς διαφορετική από τις συνηθισμένες, με το παιχνίδι να μην πραγματεύεται εξωγήινους, θησαυρούς, κατασκόπους ή δολοφόνους αλλά να έχει επικεντρωθεί σε ένα προσωπικό δράμα μιας οικογένειας, όπου μετά το θάνατο της κόρης της, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του αλλά και να ξεπεράσει το σοκ με τη βοήθεια μιας αποκλειστικής νοσοκόμας και των ανορθόδοξων μεθόδων της.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Andrew Neiderman και με τον «μεγάλο» John Hurt να στελεχώνει το cast, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα παιχνίδια της λίστας.

37 – Tex Murphy: Under A Killing Moon / The Pandora Directive
Developer: Access Software (1989-98) – Big Finish Games (2014 – σήμερα)
Release: 1994 / 1996 / 1998 / 2014

Αφού «κλέψαμε» λιγάκι με το Phantasmagoria, ε δε γίνεται να μην κλέψουμε με τα Tex Murphy, την πιο επιτυχημένη, μεγαλύτερη και μακροβιότερη σειρά FMV παιχνιδιών. Ναι, το ξεκίνημα έγινε με πιο συμβατικά adventures και επεξεργασμένες φωτογραφίες ανθρώπων στα Mean Streets και Martian Memorandum, αλλά ήταν το άλμα στα FMVs που βοήθησε τον Tex να εκτοξευθεί στην κορυφή των adventure games και να δώσει ορισμένα από τα καλύτερα noir detective games που έχουμε αντικρύσει και που ακόμα και σήμερα αποτελούν χρυσό standard για το είδος.

Ακόμα και σήμερα, ομήρικες είναι οι μάχες ανάμεσα στους adventurers για το ποιο είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς, αλλά ένα είναι το σίγουρο, όλα είναι “must play games”. Και αν και δυστυχώς το πολυαναμενόμενο 7ο παιχνίδι της σειράς (The Poisoned Pawn) ακυρώθηκε πρόσφατα, οι δημιουργοί ετοιμάζουν ένα πλουσιότατο remaster για το The Pandora Directive, έχοντας κάνει (απ’ ό,τι είδαμε στα αρχικά δείγματα) εξαιρετική δουλειά στο upscaling όλου του υλικού.

38 – The 7th Guest
Developer: Trilobyte
Release: 1993

To 1993 λίγα παιχνίδια κατάφεραν να τραβήξουν τα μάτια του κοινού αλλά και του mainstream τύπου όσο το Myst αλλά και το 7th Guest. Διαφορετικά σε στυλ μεταξύ τους μεν αλλά ιδιαίτερα πρωτοποριακά και εντυπωσιακά σε τεχνικό τομέα δε, εντυπωσίασαν παίκτες και κριτικούς ανά την υφήλιο και θεωρούνται μέχρι σήμερα ως δύο από τους βασικότερους λόγους ευρείας αποδοχής και installation CD Drives στα PC. Βέβαια δεν ήταν μόνο ο τεχνικός τομέας που έκανε το The 7th Guest να ξεχωρίζει.

Τα πλούσια puzzles, η horror ατμόσφαιρά του, ο τρομακτικός και περιπαικτικός ανταγωνιστής και η περίπλοκα γραμμένη αλλά όμορφα δοσμένη ιστορία του, έκαναν τον τίτλο να είναι ένα εκ των πιο επιτυχημένων video games για πολλά πολλά χρόνια. Το sequel του, το The 11th Hour, δυστυχώς δεν έτυχες ίδιας υποδοχής και η σειρά πέρασε στην κατάψυξη, μέχρις ότου το 2019, μετά κόπων και βασάνων, κυκλοφόρησε ένα fan made ανεπίσημο sequel με τον τίτλο The 13th Doll.

39 – The Bunker
Developer: Splendy Games
Release: 2016

Ερχόμαστε και πάλι στη σύγχρονη εποχή και σε έναν τίτλο από τον εκδότη Wales Interactive, γνωστό πλέον για πολλά νέα FMVs. Γυρισμένο μέσα σε ένα πραγματικό πυρηνικό καταφύγιο στο Essex της Αγγλίας, η ιστορία του πραγματεύεται τη ζωή του John, που μεγάλωσε μέσα σε αυτό το καταφύγιο σε όλη του τη ζωή και που σιγά σιγά έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα κρυμμένα μυστικά αλλά και με αναμνήσεις γεγονότων και ανθρώπων που για κάποιο λόγο έχει ξεχάσει.

Χωρίς να είναι κάτι συγκλονιστικό σε σενάριο ή gameplay, το παιχνίδι κερδίζει πολλούς πόντους στην ατμόσφαιρα αλλά και στα πολύ ρεαλιστικά σκηνικά που προσφέρει στον παίκτη.

40 – The Dame Was Loaded
Developer: Beam Software
Release: 1996

Βαθιά επηρεασμένο από την τεχνοτροπία αλλά και το ύφος του Tex Murphy Under a Killing Moon, το The Dame Was Loaded παίρνει μια πιο θεατρική προσέγγιση στο 1940s detective noir μυστήριό της, αντλώντας έμπνευση από το στυλ και τις ιστορίες της Agatha Christie.

Αν και ο τίτλος είχε πολύ πιο περιορισμένο budget απ’ ό,τι π.χ. τα Tex Murphy (που οδήγησε σε πολύ πιο περιορισμένο FMV και χρήση πολλών στατικών εικόνων), η 1940s “Bogart meets Poirot” ιστορία και ατμόσφαιρα του τίτλου, τον καθιστούν μια άγνωστη αλλά ενδιαφέρουσα πρόταση.

41 – The Infectious Madness of Doctor Dekker
Developer: D’Avekki Studios Ltd
Release: 2017

Ξαναπερνάμε στη σύγχρονη φουρνιά των FMVs και σε ένα ακόμα interactive movie με πρωτότυπο concept, to Infectious Madness of Doctor Dekker. To «ένα ακόμα» πάει στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των τίτλων παραμένει ιδιαίτερα απλ΄ή σε gameplay και προσφέρει λίγα παραπάνω από το τυπικό «άλλαξε εσύ λίγο την ιστορία» ανάλογα με συγκεκριμένες απαντήσεις.

Το «πρωτότυπο concept» όμως είναι αυτό που τραβάει τον παίκτη να ασχοληθεί με τέτοια παιχνίδια, όταν καταφέρνουν φυσικά να ξεφύγουν από τη μάζα. Εδώ η ιστορία μάς δίνει τον ρόλο ενός ψυχιάτρου, ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει έναν φόνο καθώς μιλάει με μια σειρά από ανθρώπους, πρώην νοσηλευόμενους του μυστήριου Dr. Dekker.

42 – The Neverhood
Developer: The Neverhood Inc
Release: 1996

Me διαφορά το πιο μοναδικό και ιδιαίτερο παιχνίδι όλης της λίστας, το The Neverhood αποτελεί ένα από αυτά τα σπάνια αριστουργήματα της βιομηχανίας που διαλύουν εντελώς οποιοδήποτε debate στο αν τα video games είναι τέχνη. Χτισμένο και σκηνοθετημένο πλήρως με την τεχνική του stop motion claymation, το The Neverhood δεν ήταν απλά ένα πολύ καλό adventure, αλλά μια ρηξικέλευθη ματιά σε ένα εντελώς διαφορετικό medium. Με τρεις τόνους πλαστελίνη και άλλους τρεις μεράκι, το δημιούργημα του Doug TenNapel (δημιουργού και των Earthworm Jim) ήταν τεράστια επιτυχία για τους κριτικούς αλλά δυστυχώς -όπως τόσα άλλα ιδιαίτερα αριστουργήματα της βιομηχανίας- δεν είχε την ανάλογη εμπορική επιτυχία (πιθανά γιατί βγήκε την περίοδο που τα adventures δεν μπορούσαν πλέον να πουλήσουν όσο άλλα είδη), με το sequel του που αναφέραμε παραπάνω να τραβάει προς άλλα μονοπάτια.

Το 2015 η ίδια ομάδα κυκλοφόρησε ένα tribute sequel ονόματι “Armikrog”, που επανάφερε την σειρά στα point & click μονοπάτια, αλλά το παιχνίδι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση επειδή τελείωσε το budget πριν μπορέσουν οι δημιουργοί να κάνουν polishing, κυκλοφορώντας γεμάτο bugs αλλά και πολλά θέματα στη ροή, τα puzzles και τον χειρισμό.

43 – The Shapeshifting Detective
Developer: D’Avekki Studios Ltd, Wales Interactive
Release: 2018

Τα δύο αυτά studios έχουν κάνει ήδη αρκετές φορές την εμφάνισή τους στη λίστα μας, καθώς είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί FMV τίτλων στη σημερινή εποχή και που σχεδόν πάντα προσπαθούν να δώσουν μια διαφορετική και φρέσκια ιδέα στις ιστορίες τους. Το Shapeshifting Detective, λοιπόν, αποτελεί και μία από τις καλύτερες προσπάθειές τους, χρησιμοποιώντας το βασικό “detective murder mystery” σκηνικό, αλλά δίνοντας έναν ολότελα διαφορετικό πρωταγωνιστή. Έναν/ μια πρωταγωνιστή/ ια για τον/ την οποίο/ α δε γνωρίζουμε ούτε καν το φύλλο του, πόσο μάλλον το ιστορικό του/ της, και που μπαίνει μέσα στο παιχνίδι προσπαθώντας να εξιχνιάσει μια υπόθεση σχεδόν τόσο μυστήρια όσο ο πρωταγωνιστής.

Το κερασάκι στη τούρτα; Η δυνατότητα του χαρακτήρα να μπορεί να παίρνει τη μορφή οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου θα συναντήσει, με αποτέλεσμα να ξεκλειδώνει έναν φρέσκο και διαφορετικό τρόπο για συζητήσεις, έρευνα και ανακρίσεις.

44 – The X-Files Game
Developer: HyperBole Studios
Release: 1998

Το τρίτο παιχνίδι της λίστας μας που είναι βασισμένο σε τηλεοπτική σειρά, αποτελεί ίσως και μία από τις καλύτερες μεταφορές πρωτογενούς υλικού από τηλεόραση/ κινηματογράφο σε ένα παιχνίδι. Mε ξεκάθαρη έμπνευση σε στήσιμο από τα Phantasmagoria και Ripper, το The X-Files Game μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα καλό επεισόδιο της πάλαι πότε συναρπαστικής, ομώνυμης σειράς μυστηρίου. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας νέος πράκτορας του FBI, o οποίος αναλαμβάνει να εξερευνήσει την εξαφάνιση των Fox Mulder & Dana Scully που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας υπόθεσης.

Στημένο σε στυλ “monster of the week” και παράπλευρο επεισόδιο της βασικής σειράς, θα παρελάσουν από μπροστά σας πολλοί από τους κλασικούς χαρακτήρες της σειράς (Lone Gunmen, Walter Skinner, Cancer Man, X, κ.λπ.). Μέσα από μια καλογραμμένη και ιδιαίτερα καλογυρισμένη περιπέτεια, το παιχνίδι αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα του πόσο καλά θα μπορούσαν και άλλες σειρές να είχαν μεταφερθεί στο FMV gaming σύμπαν, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ.

45 – Titanic: Adventure out of Time
Developer: CyberFlix
Release: 1996

Όχι, καμία σχέση με την ομώνυμη ταινία του James Cameron, άλλωστε αυτή κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά από το παιχνίδι. Η επιτυχία της ταινίας όμως, βοήθησε -άθελά της- πάρα πολύ το παιχνίδι στο να γίνει μεγάλη εμπορική επιτυχία και να επεκτείνει τη ζωή του FMV mania των 90s για μερικά χρόνια ακόμα. Βέβαια, το τυχερό αυτό marketing δεν θα ήταν αρκετό αν το παιχνίδι ήταν αδιάφορο, αλλά το Titanic: Adventure out of Time ήταν ένα πραγματικά καλό και βαθύ adventure.

Με τον ήρωά μας να μεταφέρεται πίσω στον χρόνο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τους δύο παγκόσμιους πολέμους, όλη η περιπέτεια λαμβάνει χώρα επάνω στον θρυλικό Τιτανικό και στο άτυχο, παρθενικό του ταξίδι. Με κόσμο στημένο έπειτα από βαθύτατη έρευνα επάνω στην εποχή και στο πλοίο, η άγνωστη ομάδα της CyberFlix δημιούργησε ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον adventure υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

46 – Toonstruck
Developer: Burst Studios
Release: 1996

Ένα από τα πιο κλασικά σπασίματα του 4ου τοίχου στα cartoons είναι όταν ο δημιουργός τους -με κάποιο τρόπο- παγιδεύεται μέσα στον κόσμο που σχεδίαζε. Κάπως έτσι και ο χαρακτήρας μας εδώ, υποδυόμενος από τον μεγάλο Christopher Lloyd, βουλιάζει μέσα στον θεοπάλαβο κόσμο του Toonstruck. Εμφανέστατα εμπνευσμένο από Animaniacs αλλά και τη γενικότερη παλαβομάρα της εποχής, οι δημιουργοί συνθέσαν ένα πλουσιότατο adventure με έξυπνους γρίφους και εξαίσιο cast (πέρα του C. Lloyd, στο παιχνίδι θα δείτε / ακούσετε και τους Dan Castellaneta, Tim Curry, David Ogden Stiers και Jim Cummings!).

Και μπορεί το παιχνίδι να ήταν εμπορική αποτυχία για την Virgin Interactive που έκανε το publishing και επένδυσε τεράστια ποσά στη δημιουργία του, αλλά ήταν μεγάλη επιτυχία στους κριτικούς, και ακόμα και σήμερα βρίσκουμε το παιχνίδι σε πολλές λίστες με τα καλύτερα adventure όλων των εποχών.

47 – Urban Runner
Developer: Coktel Vision
Release: 1996

-Κλισέ ιστορία δημοσιογράφου που κυνηγάει είδηση και βρίσκεται μπλεγμένος και κυνηγημένος; Τσεκ.
-Ηθοποιοί που κάνουν λες και είναι στο θέατρο και γίνονται υπερεκφραστικοί σε κάθε σκηνή; Τσεκ.
-Low budget backgrounds και σκηνικά σαν b-movie indie παραγωγή του Στάθη Ψάλτη; Τσεκ.

Kαι όμως, το Urban Runner είναι από αυτούς τους τίτλους που αν δεν τους δεις σοβαρά, γίνεται guilty pleasure. Interactive movie για παρέα με μπύρες και ποπ κορν, για χαβαλέ, με συχνά διαστήματα για ενασχόληση με ορισμένους σύνθετους γρίφους, και ένα cast που θα σας ταξιδέψει ακριβώς στις spoof b-movie ταινίες που μια εκλεπτυσμένη παρέα βλέπει ανάμεσα στο Citizen Kane και στο Tokyo Monogatari.

48 – Wrath of the Gods
Developer: Luminaria
Release: 1994

Άρωμα αρχαίας Ελλάδας στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά τι άρωμα! Σαφέστατα εμπνευσμένο από την Ελληνική Μυθολογία, στο Wrath of the Gods ο χαρακτήρας μας είναι ένα παιδί που εγκαταλείφθηκε στα βουνά αλλά σώθηκε από τον Κένταυρο Chiron και ανατράφηκε από αυτόν, με απώτερο στόχο την εκπλήρωση μια προφητείας και την νίκη ενός βασιλείου. Το Wrath of the Gods ήταν ένα King’s Quest αλλά σε αρχαιοελληνικό σκηνικό, σε μια περίοδο που τα video games δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας.

Πέρα από τη διασκεδαστική ιστορία και τους γρίφους του όμως, το παιχνίδι είχε και μεγάλη έμφαση στον “edutainment” τομέα, δηλαδή προσπαθούσε με πολλούς τρόπους να διδάξει τον παίκτη για την αρχαία Ελλάδα καθώς ο ίδιος έπαιζε. Must see για Έλληνες παίκτες, αλλά για να καταφέρετε να το βρείτε σήμερα και να το κάνετε να τρέξει σε σύγχρονο μηχάνημα, πρέπει να κάνετε πολλές θυσίες στον Δία!

49 – Yoomurjack’s Ring
Developer: Private Moon Studios
Release: 2009

Μια διαφορετική πρόταση από τις άλλες. Το Yoomurjack’s Ring είναι ένα ουγγρικό FMV point & click adventure, το οποίο λίγοι ξέρουν αλλά πολλοί αγαπάνε. Εξ ολοκλήρου στα ουγγρικά (με αγγλικούς υπότιτλους) και σκηνοθετημένο όλο μέσα στην πανέμορφη μπαρόκ πόλη του Eger, αποτελεί ένα εξαιρετικό πάτημα για ταξίδι στη μαγυάρικη επαρχία.

Το παιχνίδι αντλεί σαφέστατες επιρροές από το Gabriel Knight 2, αλλά και από treasure hunting τίτλους, και δίνει ένα ωραίο μυστήριο γύρω από την μυθική ιστορία του Eger και της σημασίας του ενάντια στην Οθωμανική εισβολή του 16ου αιώνα.

50 – Zork: Grand Inquisitor
Developer: Activision
Release: 1997

Ποιος το περίμενε ότι ένα ταξίδι που ξεκίνησε σε ένα λιβάδι δυτικά από ένα λευκό ξύλινο σπίτι, θα γινόταν κάποτε ένα από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια της βιομηχανίας; Το πρωτότυπο Zork άλλαξε τα δεδομένα όταν κυκλοφόρησε, και για πολλά χρόνια τα σπάργανα της βιομηχανίας βασίστηκαν επάνω στις ιδέες και την ευρηματικότητά του. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η σειρά έζησε για πολλά χρόνια, συνεχώς εξελισσόμενη, φτάνοντας μέχρι to 1997 και τον τελευταίο, 12ο τίτλο, το Zork: Grand Inquisitor. Ναι, υπάρχουν διάφοροι purists που θα σας πουν ότι -πέραν των αρχικών text based Zork- η σειρά πήρε την κατιούσα σε όλα τα επόμενα παιχνίδια, και σε γενικές γραμμές δεν έχουν άδικο ότι είδαμε και αρκετή μετριότητα.

Το Grand Inquisitor, όμως, ήταν μια τιμιότατη προσπάθεια από την Activision στο να προσπαθήσει να σώσει το genre και τα FMVs, χρησιμοποιώντας το όνομα της θρυλικότερης σειράς όλων και διορθώνοντας τα κακώς κείμενα του Zork: Nemesis. Μπορεί η σεβαστή εμπορική επιτυχία του να μην ήταν αρκετή για την Activision ώστε να συνεχίσει τη σειρά τότε, αλλά ποιος ξέρει, ίσως η Microsoft να την αναστήσει ξανά!

Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ

The post Top 50 FMV games (part 2) appeared first on GameOver.

Keywords
top, games, games, top, pc games, sherlock holmes, star trek, ποπ κορν, gameover, full, video, quantum, sequel, οηε, master, franchise, game, click, adventure, black, jack, ripper, νέα, μυστήριο, holmes, watson, ειρωνεία, mega, drive, cult, status, space, systems, nerd, ace, animation, quest, cia, kgb, star, trek, movies, john, low, budget, data, khan, navigation, tender, δραμα, σοκ, hurt, murphy, moon, access, software, big, play, στυλ, fan, studios, movie, ρηξικέλευθη, fbi, fox, cancer, titanic, james, time, cartoons, lloyd, tim, david, virgin, urban, θεατρο, runner, ποπ, tokyo, ελλαδα, συγκεκριμένο, ring, gabriel, knight, text, activision, nemesis, microsoft, βιβλια, εφημεριδες, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, Star Trek Η σειρά, η ζωη ειναι ωραια, titanic, khan, βημα, γριφοι, δουλεια, εμπορικη, ηθοποιοι, θεμα, μοδα, οηε, παιχνιδια, περιεργα, σημερινη, ταινιες, φωτογραφιες, cia, cult, fbi, game, james, kgb, mega, microsoft, movies, pc games, quest, runner, star, time, urban, watson, αγαπη, αγορα, αρθρο, αισθητικη, αναμνησεις, απλα, αρχαια, ατμοσφαιρα, βιβλιο, βοηθεια, βουνα, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δωσει, δειγμα, εγινε, ειρωνεία, εμπνευση, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, τεχνη, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ειδος, υποθεση, υφος, ιστορικο, κυνηγι, κομιξ, λαθος, λειπει, λογο, μαγεια, μαζα, ματια, μυθολογια, μηνες, μυστήριο, μικρο, μορφη, μπυρες, ρεπορτερ, μυθιστορημα, μυστηρια, μυστικα, νεα υορκη, νικη, ξεκινημα, ξερετε, ομαδα, παντα, ονομα, παιδι, ποιοτητα, πλοιο, ροη, ποπ, ποπ κορν, ρηξικέλευθη, ρολο, σειρες, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμένο, σειρα, σοκ, σπιτι, στυλ, συγχρονο, συμπαν, τιτλος, φυσικα, φυλλο, χιουμορ, ομορφα, access, ace, activision, animation, αρχαια ελλαδα, budget, black, big, sequel, click, cancer, data, drive, adventure, david, εμφαση, επεισοδια, fan, fox, franchise, gabriel, jack, gameover, john, holmes, hurt, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, εισβολη, κειμενα, knight, λευκο, lloyd, low, moon, μπροστα, master, murphy, navigation, nemesis, nerd, παιχνιδι, play, quantum, ripper, ring, movie, studios, sherlock holmes, σκηνικα, software, space, systems, status, star trek, ταξιδι, text, tim, tender, tokyo, trek, τυχερο, θεματα, virgin, ωραιο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα