Σε απεργιακό κλοιό για τρίτη εβδομάδα η Φινλανδία

Κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 31 Μαρτίου, θα επεκτείνουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, στα logistics και στον ηλεκτρικό τομέα της Φινλανδίας, οι οποίοι πραγματοποιούν για δύο συνεχόμενες εβδομάδες απεργία, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι συντεχνίες και η ομοσπονδία τους SAK, ύστερα από

συνάντηση με τον Υπουργό Απασχόλησης Arto Satonen.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία από τις 11 Μαρτίου, στην τελευταία από μια σειρά δράσεων των συντεχνιών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις περικοπές των κοινωνικών παροχών.

Η απεργία έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Φινλανδίας, καθώς και σε αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των χαλυβουργικών εταιρειών Outokumpu και SSAB, του διυλιστηρίου Neste και των δασικών ομίλων UPM και Stora Enso.

"Από τη δική μας πλευρά η συνάντηση ήταν μια απογοήτευση και προφανώς ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είναι τόσο επίμονη και δεν ανταποκρίνεται ακόμη και στις μακρόπνοες συμβιβαστικές προτάσεις μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της SAK, Jarkko Eloranta, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Υπουργό.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε πέρσι, όταν η νεοεκλεγείσα δεξιά Κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σχέδια στην προτίμηση των τοπικών συμφωνιών εργασίας, έναντι των κεντρικών διαπραγματεύσεων, τον περιορισμό των πολιτικών απεργιών, την περικοπή της κοινωνικής πρόνοιας και την ευκολότερη καταγγελία των συμβάσεων.

"Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρατείνουμε τις απεργίες. Προκαλούν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της Φινλανδίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Petteri Orpo, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνησή του δεν μπορεί να πιεστεί από τις απεργίες.

Ο κ. Satonen χαρακτήρισε την παράταση της απεργίας "ατυχή".

"Τα πράγματα μπορούν να επηρεαστούν με συζητήσεις, όχι με απεργίες", έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα