Αναρωτιέσαι πότε πρέπει να ελέγξεις την όραση του παιδιού; Αυτές είναι οι ενδείξεις που θα πρέπει να σε υποψιάσουν ότι υπάρχει οπτική δυσλειτουργία

17:02 2/10/2022 - Πηγή: iPop

Η παιδική ηλικία έχει κρίσιμη σημασία για την ανάπτυξη της όρασης, γι’ αυτό το λόγο κάθε σύμπτωμα που εκδηλώνουν τα παιδιά στα μάτια πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους γονείς. Πόσες φορές σου έχει παραπονεθεί το παιδί σου ότι κουράζεται όταν βλέπει την αγαπημένη του παιδική εκπομπή ή διαβάζει ένα βιβλίο; Τα προβλήματα όρασης στα παιδιά είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν είτε από τη γέννηση τους, είτε αργότερα κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.

Οι πιο συνηθισμένες οφθαλμολογικές διαταραχές είναι η αμβλυωπία, ο στραβισμός και οι διαθλαστικές

ανωμαλίες όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Η φτωχή όραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επιδόσεις των παιδιών στα μαθήματα, όσο και την ενασχόλησή τους με αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

«Be My Eyes»: Με αυτήν την εφαρμογή μπορείς να «δανείσεις» τα μάτια σου σε άτομα με προβλήματα όρασης

Αυτές είναι ορισμένες ενδείξεις που φανερώνουν προβλήματα όρασης στα παιδιάUnsplashΓέρνουν το κεφάλι τους

Το παιδί μπορεί να γέρνει το κεφάλι του για να αντισταθμίσει την κακή ευθυγράμμιση των ματιών του. Η κλίση του κεφαλιού μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας των μυών του ματιού ή στραβισμού. Επιπλέον, είναι πιθανό να τον διευκολύνει η κίνηση αυτή, κάνοντας ένα αντικείμενο να φαίνεται ακριβώς μπροστά από το σώμα του και να το βλέπει καλύτερα.

Η Lego δίπλα στα παιδιά με προβλήματα όρασης με μια νέα σειρά παιχνιδιών!

Κάθονται πολύ κοντά στην τηλεόραση

Πιάνεις ποτέ το παιδί σου να κάθεται αφύσικα κοντά στην τηλεόραση; Το έχεις πιάσει με το tablet να ακουμπάει σχεδόν στη μύτη του; Το να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή να χαμηλώνει το κεφάλι ενώ διαβάζει είναι συχνά σημάδια μυωπίας.

Τα παιδιά με μυωπία γενικά έχουν καθαρή όραση σε κοντινή απόσταση και κακή όραση σε μακρινή. Η μετακίνηση των ματιών πιο κοντά σε ένα αντικείμενο φέρνει το αντικείμενο αυτό στο καθαρό εστιακό του πεδίο και κάνει την εικόνα μεγαλύτερη. Εάν παρατηρήσεις ότι το παιδί σου κινείται πιο κοντά σε αντικείμενα, συνιστάται σίγουρα μια οφθαλμολογική εξέταση.

Συχνό τρίψιμο των ματιών

Πολλά μικρά παιδιά τρίβουν τα μάτια τους όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να κάνουν ένα παιδί να τρίβει συχνά τα μάτια του. Ωστόσο, πρόκειται επίσης για σημάδι κούρασης των ματιών και να συνδέεται φυσικά με προβλημάτων όρασης.

UnsplashΚλείνουν συχνά το ένα μάτι για να διαβάσουν ή να δουν τηλεόραση

Το κλείσιμο του ενός ματιού μπορεί να κρύβει μια διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) ή ένα πρόβλημα στην όραση και τη δυνατότητα των οφθαλμών να συνεργάζονται και τα δύο μαζί ως ομάδα. Ένα παιδί που καλύπτει το ένα του μάτι για να διαβάσει απλώς κλείνει το μάτι με τη φτωχότερη όραση, έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στην ανάγνωση ή στην παρακολούθηση τηλεόρασης.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά έχουν ως αρκετά κοινό σύμπτωμα τους συχνούς μετωπιαίους πονοκεφάλους. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια για να «καθαρίσει» τη θολή όρασή του.

Τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν είμαστε όλη μέρα στον υπολογιστή και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατέψουμε;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αναρωτιέσαι πότε πρέπει να ελέγξεις την όραση του παιδιού; Αυτές είναι οι ενδείξεις που θα πρέπει να σε υποψιάσουν ότι υπάρχει οπτική δυσλειτουργία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναρωτιέσαι, Αυτές,anarotiesai, aftes