ΕΝΦΙΑ «με το μήνα» από το 2025- Η τροπολογία

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» προβλέπεται ότι από το 2025 θα μπορεί να αποπληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για φέτος η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ

θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου.

Ουσιαστικά, από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Άρα, η βεβαίωση των ποσών θα σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη φορολογική διοίκηση. Στόχος, δε, της όλης προσπάθειας, είναι να διευκολυνθούν στις ταμειακές ροές οι φορολογούμενοι με «άπλωμα» των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η τροπολογία

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας:

«1. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις πρώτη καταβάλλεται μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δόσεις μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και τελευταία καταβάλλεται μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ειδικά για ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε έντεκα (11) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων πρώτη καταβάλλεται μέχρι και 30ή Απριλίου 2024.»

Να σημειωθεί ότι ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά.

Απαλλαγή για πληγέντες

Επίσης με την τροπολογία απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Παράλληλα, με άλλο άρθρο της τροπολογίας, παρατείνεται μέχρις τις 8 Μαρτίου η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 για τους φορολογούμενους που έχουν λάθη, κενά ή παραλείψει στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία και θέλουν να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού.

Τέλος με την τροπολογία προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη του τουρισμού της νήσου Ρόδου.

Εκπλήξεις με την έκπτωση του 10%

Στο μεταξύ, κάποιες «αρρυθμίες» καταγράφονται σε σχέση με την έκπτωση του 10%, που κύρια οφείλονται στο ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τα ασφαλιστήριά τους. Έτσι, πολλά μηνύματα έχουν σταλεί στη φορολογική διοίκηση με παράπονα από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που επισκέφθηκαν την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, προκειμένου να κάνουν Αίτηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά βλέπουν ότι «κόβονται».

Συγκεκριμένα, τα παράπονα αφορούν περιπτώσεις οροφοδιαμερισμάτων που δεν είχαν ασφαλιστεί για πλημμύρα, αλλά αντίθετα για πτώση αεροσκαφών και άλλα «παράξενα». Επίσης, αναφέρεται από πολίτες ότι πολλά ασφαλιστήρια δεν είχαν φτάσει στα χέρια των ιδιοκτητών, ειδικά, σε περιπτώσεις που αυτά αφορούσαν ακίνητα που είχαν «πάνω» τους δάνεια και για τα οποία τα ασφαλιστήρια γίνονταν από τις τράπεζες. Βέβαια, μένει να φανεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για την ελλιπή ενημέρωση. Στον πολίτη, που ενδεχομένως, δε ζήτησε ποτέ το αναλυτικό ασφαλιστήριο ή στην τράπεζα;

Η ΠΟΜΙΔΑ

Πάντως, οδηγό με λύσεις για τα «ψιλά γράμματα» της υπουργικής απόφασης για τους ιδιοκτήτες που χάνουν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ μολονότι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ απαντώντας σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, πολυκατοικίες με ένα μόνο συμβόλαιο, «υπο-ασφαλισμένους» βοηθητικούς χώρους αλλά και όπου δεν υπάρχει κάλυψης ζημιάς για πλημμύρα.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου για να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ελέγξουν ή να τροποποιήσουν στα στοιχεία των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Με αυτή τη διαδικασία θα προχωρήσει και η αίτηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ 2024 έως 10% ανάλογα με τον χρόνο που ασφάλισαν τα ακίνητα τους μέσα στο 2023.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ:

1.Ποιες οι προϋποθέσεις για την έκπτωση:

-Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

- Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

Παράδειγμα 2023: Κατοικία 100τμ με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100+20)=120τμΧ900€ = 108.000€.

2.Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση: Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Παράδειγμα: Ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 01/07/2024 θα δικαιούται έκπτωση 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

3.Δήλωση συνιδιοκτητών: Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών αν υπάρχουν. Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

4.Λύσεις σε ειδικά προβλήματα:

-Δεν παρουσιάζεται το συμβόλαιό μου / δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις στο συμβόλαιό μου / τα στοιχεία αναφέρονται λανθασμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Πάντως πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν στείλει τις καταστάσεις τους στην ΑΑΔΕ ενώ άλλες δεν τις έχουν στείλει ολοκληρωμένες, ή δεν ανέφεραν κρίσιμες καλύψεις για την λήψη της έκπτωσης.

-Αν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα όπως προαναφέρθηκε.

- Άκυρο συμβόλαιο το οποίο έχει επανεκδοθεί στην ίδια ή σε διαφορετική εταιρεία δεν εμφανίζεται στο σύστημα

- Πρέπει να γίνει αίτημα στις εταιρείες για να αποστείλουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ΑΑΔΕ.

Πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες Θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει με την προαναφερθείσα διαδικασία όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή με την σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ

Γιώργος Αλεξάκης

#ΕΝΦΙΑ #ΠΛΗΡΩΜΕΣ_ΣΕ_ΔΟΣΕΙΣ #ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ_ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
enfia-me-to-mina-apo-to-2025--i-tropologia.htm
Τυχαία Θέματα