«Βλέπει» ΗΠΑ η Κρι Κρι - Σε ποιο προϊόν «ποντάρει»

Με εξαγωγικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η χθεσινή (28/9) διαδικτυακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου της Κρι Κρι προς τους αναλυτές. Σε ερώτηση για ενδεχόμενες κινήσεις της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας στις ΗΠΑ και κατά πόσο είναι πρόθυμα τα σούπερ μάρκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να συνεργαστούν, η διοίκηση έκανε λόγο για εξελίξεις που «τρέχουν» και για co-operations που βρίσκονται στα σκαριά.

Ειδικότερα, ο οικονομικός διευθυντής της

εισηγμένης κ. Κωνσταντίνος Σαρμαδάκης απέκλεισε αρχικά την πιθανότητα να μπει το γιαούρτι στο «παιχνίδι» των εξαγωγών σε τόσο μεγάλες αποστάσεις. Εξήγησε ότι υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά το συγκεκριμένο προϊόν, καθώς έχει σύντομη διάρκεια ζωής, δηλαδή λήγει γρήγορα. Ο μόνος άμεσος τρόπος μεταφοράς του γιαουρτιού είναι αεροπορικώς, καθιστώντας εξαιρετικά ακριβή τη διαδικασία. Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Σαρμαδάκης, «δεν μπορούμε να εξάγουμε το γιαούρτι με οικονομικά αποδοτικό τρόπο στις ΗΠΑ».

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για το παγωτό για το οποίο υπάρχουν σοβαρές προοπτικές εξαγωγής του στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με τον CFO της Κρι Κρι, η βιομηχανία έχει «χτίσει» επαφές προκειμένου να λανσάρει το ελληνικό frozen yogurt στις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, επεκτείνεται σε μία νέα αγορά γεμάτη ευκαιρίες και με ένα προϊόν που θα πιστοποιεί την υψηλή ποιότητα της Κρι Κρι. Σημειώνεται πως η βιομηχανία γάλακτος με έδρα τις Σέρρες πραγματοποιεί εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες του εξωτερικού.

Για το α’ εξάμηνο, οι εξαγωγές της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο 48,9% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων παρουσιάζοντας αύξηση +44,3%. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο γιαουρτιού, στις αγορές του εξωτερικού οι πωλήσεις παρουσίασαν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη +49,8%, ξεπερνώντας τα 49 εκατ. ευρώ. Σημαντική ώθηση υπάρχει από τις βασικές αγορές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο.

Σε ρότα υλοποίησης μπαίνουν και επενδύσεις της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, αν και όπως διευκρίνισε ο CFO της Κρι Κρι, ορισμένες θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2024 λόγω καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί σε παραδόσεις μηχανημάτων. Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι επενδύσεις σε πάγιο μηχανολογικό εξοπλισμό και κτίρια ξεπέρασαν τα 3,8 εκατ. ευρώ. Στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν κυρίως στην αγορά μηχανημάτων παραγωγής (1,3 εκατ. ευρώ), στην επέκταση γραφείων και αποθηκών (0,6 εκατ. ευρώ) και στην αγορά καταψυκτών (1,2 εκατ. ευρώ).

Αναφορικά με τις προοπτικές της Κρι Κρι για το β’ εξάμηνο του 2023, η διοίκηση εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή ανάπτυξη των οικονομικών της μεγεθών. Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε σε αναπροσαρμογή των προβλέψεών της για την κερδοφορία. Βάσει της αναθεωρημένης πρόβλεψης της διοίκησης για το 2023, οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων (EBIT) αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 33 εκατ. ευρώ, που αποτελεί αύξηση 33% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των 24,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Σαρμαδάκης επιβεβαίωσε τις βλέψεις για υψηλότερο μέρισμα στο μέλλον, ειδικά σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως για τη χρήση 2022, η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Κρι Κρι τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικά περίπου 6,6 εκατ. ευρώ. Η καταβολή του μερίσματος πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου 2023.

Αριστοτέλης Παππάς

ΚριΚριεξαγωγέςπρώτο εξάμηνογιαούρτιπαγωτόfrozen yogurtΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΜΑΔΑΚΗΣΕπενδύσειςπροοπτικέςΜΕΡΙΣΜΑ
Keywords
Αναζητήσεις
vlepei-ipa-i-kri-kri---se-poio-proion-pontarei.htm
Τυχαία Θέματα