Φωτογραφία για εμένα σημαίνει…

09:00 19/8/2023 - Πηγή: Plaisio
Σημαίνει αναμνήσεις, νοσταλγία, σκέψεις, σημαντικές στιγμές, χαλάρωση, προσωπική δουλειά, φαντασία, αγάπη, τρόπο έκφρασης, τέχνη… Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, όπως λένε. Ο καθένας μας μπορεί να περιγράψει τη σημασία της Φωτογραφίας με διαφορετικό τρόπο.

Δεν είναι περίεργο πάντως που, μία Φωτογραφία, μπορεί να «ξυπνήσει» μέσα σου τόσα πολλά συναισθήματα; Να σου θυμίζει στιγμές. Να σου «ξυπνά» αναμνήσεις. Να σε κάνει να χαμογελάς, να κλαις, να συγκινείσαι, να θυμώνεις (!) Ας συμφωνήσουμε λοιπόν,

ότι η φωτογραφία είναι κάτι -πολύ- περισσότερο από ένα τυχαίο «κλικ», τοποθετημένο μέσα σε ένα όμορφο άλμπουμ στο σαλόνι ή στη βιβλιοθήκη του υπολογιστή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου, αξίζει να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και να μάθουμε ορισμένες -αρκετά ενδιαφέρουσες- πληροφορίες για την εξέλιξή της ανά τα χρόνια. Στο τέλος θα βρεις και μερικά #bonus tips για το πώς μπορείς να οργανώσεις σωστά τις καλοκαιρινές σου φωτογραφίες. Ναι… όσες κι αν είναι αυτές!

Γιατί στις 19 Αυγούστου;

Δεν είναι τυχαίο που η  19η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας. Όλα ξεκίνησαν το 1826, όταν ο Joseph Nicephore Niepce (Γάλλος ερευνητής) τράβηξε την πρώτη -ιστορικά- καταγεγραμμένη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο ίδιος την ονόμασε «retinas» και έγινε γνωστή παγκοσμίως με τον τίτλο «θέα από το παράθυρο».

Το 1837, οι Louis Daguerre (ζωγράφος) και Joseph Nicephore Niepce, ανέπτυξαν μία νέα φωτογραφική διαδικασία, την νταγκεροτυπία (daguerreotype). Πρόκειται στην ουσία για την εξέλιξη της ηλιογραφίας και τον πρόδρομο της φωτογραφικής εμφάνισης, όπως αυτή καθιερώθηκε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στις 19 Αυγούστου 1839, η Γαλλική Κυβέρνηση αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, παρουσιάζοντας την νταγκεροτυπία ως ένα δώρο προς το ευρύ κοινό – ελεύθερο δικαιωμάτων.

Κι έτσι από το 2010, κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας με κύριο στόχο, να παροτρύνει φωτογράφους (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες) απ’ όλο τον κόσμο να φωτογραφίζουν περισσότερο και να μοιράζονται τις εικόνες τους.

Η πρώτη φωτογραφική μηχανή

Ταξιδεύουμε πίσω, στο μακρινό 350 π.Χ, όταν γίνεται μία πρώτη αναφορά από τον Αριστοτέλη, στην camera obscura (σκοτεινός θάλαμος). Η μορφή της έμοιαζε με ένα μεγάλο μαύρο κουτί που, στη μία άκρη διέθετε μία γυαλιστερή επιφάνεια και στην άλλη, μία μικρή οπή μέσω της οποίας διαδίδονταν -σε απόλυτη ευθεία- οι ακτίνες του φωτός. Έτσι, σχηματίζονταν τα είδωλα των αντικειμένων που βρίσκονταν εκτός του κουτιού και μάλιστα, αναποδογυρισμένα πάνω σε μία άλλη επιφάνεια (ανεστραμμένο είδωλο).

Η camera obscura ήταν αρκετά μεγάλη σε μέγεθος – καταλάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο – εξ ’ου και το όνομά της. Για αιώνες, βοήθησε στην παρακολούθηση των εκλείψεων, στη ζωγραφική, ακόμα και στην ψυχαγωγία. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι αποτέλεσε την εναρκτήριο δύναμη για την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Και μη σου φανεί περίεργο αν ακούσεις, ότι οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, βασίζονται στην οπτική και τη φιλοσοφία της camera obscura! Πώς όμως, από έναν ολόκληρο θάλαμο φτάσαμε σε μηχανές ακόμα και «pocket size»;

Από το τότε στο σήμερα

Από ένα ολόκληρο δωμάτιο σε… «μινιόν» gadgets, που μπορείς να κουβαλάς στην τσάντα, ακόμα και στην τσέπη σου. Οι φωτογραφικές μηχανές εξελίχθηκαν ραγδαία και συνεχίζουν να εξελίσσονται, αδιαμφισβήτητα, με γοργούς ρυθμούς. Υπήρξαν ωστόσο, ορισμένοι «σταθμοί» στην ιστορία τους, στους οποίους αξίζει να κάνουμε μία αναφορά.

1 8 5 8: Εφευρέθηκε η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή, που ονομάστηκε «Μαμούθ». Ζύγιζε 635 κιλά και για τον χειρισμό της απαιτούνταν περίπου 15 άτομα. Σχεδιάστηκε από τον George Raymond Lawrence (φωτογράφος), για λογαριασμό της εταιρείας Chicago & Alton Railway, για τη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση του 1900 στο Παρίσι. Κόστισε περίπου 5000$, όμως τα οικονομικά οφέλη από την τεράστια δημοσιότητα του όλου εγχειρήματος ήταν αρκετά περισσότερα.

1 8 8 8: Η πρώτη φωτογραφική μηχανή Kodak είναι γεγονός. Ο Geοrge Eastman (φωτογράφος) κατασκεύασε το φιλμ σε ρολό και την πρώτη box camera Kodak. Η κάμερα αυτή ζύγιζε 1kg και είχε μικρές διαστάσεις, ώστε να μεταφέρεται εύκολα. Έτσι, ιδρύθηκε η εταιρεία Eastman Kodak με διαφημιστικό σλόγκαν: «Πατάς το κουμπί, κάνουμε τα υπόλοιπα».

1 9 9 0: Εμφανίζεται στην αγορά, η πρώτη ψηφιακή μηχανή. Η βασική διαφορά της σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ότι, αντί για «χημικό» φιλμ, χρησιμοποιούνται φωτοευαίσθητοι αισθητήρες. Αυτοί αναλύουν την εικόνα, την οποία και αποθηκεύουν σε τέτοια μορφή ώστε να αναγνωρίζεται από άλλα μέσα. Σήμερα, οι ψηφιακές μηχανές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο καταναλωτικό κοινό, ενώ εξελίσσονται συνεχώς, ενσωματώνοντας επιπλέον λειτουργίες φωτογραφίας, καθώς και βιντεοσκόπησης.

#Bonus Tips 

Και τώρα που κάναμε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της φωτογραφίας, τι θα έλεγες να δούμε και μερικά #bonus tips για το πώς να οργανώσεις σωστά όοοολες τις φωτογραφίες σου;

Keywords
Τυχαία Θέματα